Linsgryta med pasta!

Någonting som jag har varit dålig på att tillverka under mina tio månader som veggie är rätter med linser i. Har verkligen avgudat rätterna med linser i som jag ätit på diverse veg-restauranger, men har aldrig riktigt skapat en linsgryta själv.
Idag tyckte jag att det var dags för en förändring på den fronten och slängde ihop en gryta. Receptet hittade jag på vår allas veganportal vegan.nu.
Den här rätten är perfekt att äta dagarna efter som rester, den blir nämligen bara godare när den dragit i kylen något dygn.

Linsgryta
1 stor lök
2 morötter
2 stänger blekselleri
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
3 dl röda linser
1 tsk curry
1 tsk ingefära
4 dl vatten
1 buljongtärning
Gör så här:
Oliv- eller rapsolja Hacka lök, grovriv morötter och finhacka selleri. Värm olja i en järngryta. Pressa i vitlök. Tillsätt curry, ingefära och lök, fräs någon minut under omrörning. Tillsätt sedan morot och selleri och låt allt fräsa ytterligare någon minut. Lägg i linser och slå på buljongvatten. Koka sakta under lock cirka 10-15 minuter. Rör ner tomatkross. Smaka av. Servera med pasta och soltorkade tomater.

Skriv på för en vegansk vardag!

Nu har Kopandafoods startat en namn insamling för veggoprodukter utan ägg och mjölk.
Så här är lyder texten som ska få er att skriva på:
"I de allra flesta mataffärer finns ett stort sortiment av "vegetariska" produkter från framför allt Dafgårds och Hälsans kök. Många vegetarianer, veganer och/eller allergiker har nog hoppfullt lyft upp ett paket sojakorv eller vegetariska biffar, bara för att besviket inse att det innehåller ägg och kanske till och med mjölk. Det här är tråkigt för oss som tvingas välja bort era produkter och det borde vara lika tråkigt för er som förlorar åtskilliga kunder. Det framstår som ett obegripligt val att tillsätta animalier i produkter som hos nästan alla andra tillverkare (främst internationellt) är helt vegetabiliska. Snälla snälla tillverkare - ta bort äggen och mjölken ur era produkter så lovar vi att ni har fått en stor skara nya, trogna kunder!"

In nu och skriv på!
Skicka även länken till vänner och bekanta, desto fler desto större chans har vi till förändring!
http://www.namninsamling.se/index.php?nid=2436

Veggietoppen!

Hoppas ni inte missat veggieminds nya vegblogg topplista!
En utmärkt idé att ge veggiebloggarna publicitet och förhoppningsvis bli en av de största genres i bloggvärlden.
In nu och kolla på vad det finns för vegbloggar där ute i höstmörkret, det finns som sagt mer än bara en!


http://www.veggiemind.com/veggietoppen/

Tofugryta med jasminris!

Har verkligen blivit förälskad i tofu sedan jag insåg att den behövde tillagas i en gryta eller liknande för att bli riktigt god.
Gjorde därför en tofugryta igår med kokosmjölk och rödcurry.
Ber om ursäkt för den slarvigt upplagda maten, var alldelles för hungrig för att ägna mig åt sådant lyxlir.

Tofugryta med ris
1 gul morot
1 vanligmorot
1 pkt naturell tofu från Kung Markatta
en burk kokosmjölk light
en matsked röd curry-pasta
chiliflakes
2 st broccolibruketter
1 burk vattenkastanjer

Gör så här:
Skär grönsakerna och förväll dem i vatten i cirka 3 min. Stek de i en panna med olja tills de fått färg. Sätt ner tofun och kokosmjölken. Krydda med diverse kryddor som ditt skafferi kan erbjuda.
Servera med ris.

Smaklig måltid!

Paprika på serbiska!

Förutom den här bloggen skriver jag även för en lokaltidning, och när melodifestivalen ägde rum i Serbien i våras gjorde vi ett serbisk tema i tidningen och jag fick i uppgift att göra något vegetariskt som även var serbiskt.
Valde då att använda paprika som är något som serberna själva använder mycket i matlagningen.
Har gjort receptet några gånger så det är omgjort till det bättre, denna rätt passar bra som sig själv eller om man väljer lite mindre paprikor även som förrätt. Notera att jag har matchat servetterna med tallriken för att få fram den serbiska flaggans färger.

Risfyllda paprikor med basilika
300 g svamp
4 portioner jasminris
basilika
soltorkade tomater
200g broccoli
4 paprikor
salt & peppar
chiliflakes

Gör så här:
Skär svampen, broccolin och de soltorkade tomaterna i mindre bitar. Koka riset enligt förpackningen, Fräs grönsakerna och sätt ner det färdigkokade riset när grönsakerna börjat bli mjuka. Krydda med salt & peppar och sätt gärna ner chiliflakes för att få fram lite hetta i maten. Avsluta med basilikan.
Förkoka paprikorna i ca: 5 min. Skär sedan bort överdelen och fyll paprikorna med risröran.
Sätt in i ugnen på 225 grader tills paprikorna fått fin färg.


Nyskapad design och höst!

Har precis ändrat designen på bloggen, dock lite osäker om jag ska fortsätta använda den eller om jag ska ta tillbaka den gamla. Vad tycker ni?
Min vision vore att skaffa en photoshoppad banner längst upp, men tills jag fått någon att göra en åt mig får min egenskapade motsvarighet duga.
Hösten är ju förresten här, sommaren är över för länge sedan och nu är det varma soppors årstid.
Det allra bästa tycker jag är att mysa ner inomhus med en varm rotfruktssoppa samtidigt som det regnar utanför mitt fönster.
Dessutom är ju rotfrukterna extra billiga så här på hösten, vilket är kanon för fattiga studenter och sparande livsnjutare.

Rotfruktssoppa med klimp
morötter
kålrot
potatis
rotselleri
t.ex. på rotfrukter
mjöl
vatten
salt
Gör så här:
Skala och skiva grönsakerna, koka i lättsaltat vatten tills de är klara (ca 20-25 min).
Sätt även när klimp när det är 10 minuter kvar.
Gör så här med klimpen:
Blanda mjöl, ganska mycket salt och vatten tills det blir en lättlöslig massa, sätt ner i pannan.

RSS 2.0