Ladda med vegetariskt inför loppet!

Våren närmar sig med stormsteg och det är inte länge kvar tills årets första motionslopp går av stapel. Även om man inte är någon elitidrottare ökar chanserna till ett lyckat resultat vid intag av bra mat. Med rätt kost kan du nämligen ladda musklerna med upp till tre gånger så mycket energi inför tävlingsdagen!

Dagarna innan tävlingen är det viktigt att öka kolhydratintaget, detta ger dig extra energi och förhindrar att muskelproteinet används som bränsle. Glöm inte att dricka både före och under loppet. En västskereserv bildas när kolhydraterna binder vattnet. Här nedan finner du exempel på vad uppladdningsmat kan bestå av, allt är dessutom vegetariskt. Det är hög tid att slå ihjäl på myten om att man inte kan träna ordentligt om man är vegetarian.

Vegofärssås med nötter och bönor
 300g Quorn eller sojafärs
 1 burk krossade tomater
1 röd paprika 1 gul lök
50g valnötter
7 st champinjoner
1 vitlök
1 burk kidneybönor
sambal oelek
sojasås
färsk thai-basilika (går även bra med vanlig)
salt & peppar
Gör så här: Hacka löken och nötterna, samt skär champinjonerna och paprikan i mindre bitar. Fräs i lite olivolja på medelvärme. Pressa vitlöken. Precis innan löken börjar få färg sätter du ner resterande ingredienser. Låt koka samman och servera slutligen med pasta.


Scrambled Tofu med rökig smak!

Frukost har aldrig varit min grej, beror nog mest på att jag är en genuin kvällsmänniska som hatar dagsljus och tidiga mornar. Helgerna är dock prefekta för då kan man kliva upp klockan 14 och kalla sin mat för något så snofsigt som brunch.
Ett paket naturell tofu från Kung Markatta fick vara grunden till något som skulle visa sig bli en smaksensation, om jag får säga det själv och det får jag. Den rökiga smaken fick jag av den Liquid Smoke som jag inhandlade i stadens matvarubutik, 40:- var det väl värt eftersom man behöver så pass lite varje gång.

Så här gjorde jag i alla fall. Smulade tofun, för att sedan fräsa champinjonerna och löken i olja på medelvärme. Sätt sedan ner tofun och krydda med valfria kryddor, gärna Thai-basilika. Häll ner en kork Liquid smoke och lite sojasås. Fräs på en vegansk burgare och en tomat, avsluta med att servera dig själv härligheten.

Scrambled Tofu
1 pkt Tofu
Champinjoner, färska eller på burk
1 gul lök
Sojasås
Liquid smoke
Basilika
Vegansk burgare
Tomat

Ettårsjubileum som vegetarian

Söndag och veckans sista dag. Enligt Veggiemind är jag på väg att göra min mest besökta vecka hittils i bloggkarriären, passar bra nu när jag firar ett års jublieum som vegetarian. Valde bort köttbiten på nyårsafton, men det dröjde till den 4:e Januari innan jag officiellt utropade mig själv till kanin. Min present till mig själv verkar vara en irriterande förkylning, är dock inte helt fel att med gott samvete ligga och huttra under filtar tittande på någon bra film.

Hade gäster idag, kusinerna kom och hälsade på. Först var det tänkt att servera palt (Piteås Nationalrätt), men eftersom de skulle komma redan klockan 12 skulle vi fått kliva upp så tidigt. Istället blev det en vegetarisk lasange med spenatlasangeplattor. Hurtig som jag ändå kände mig slängde jag dessutom ihop en Foccica med rosmarin, oliver och körsbärstomater. Tyvärr hade kameran laddat ur så det blev ingen bild den här gången.
Har förresten precis blivit kär i en vegansk sojaost med cheddarsmak. Riktigt god att äta på en smörgåsrån. Upptäckte detta när jag var bjuden hos faster och hon bjöd mig samt min schwester på en vegansk ostbricka. Omtänksamma personer gillar vi!  Ska nog mysa ner mig i min varma ekologiska filt och se Direktören för det hele, redan sett den en gång, men det gör inget.

Bald, Sabine!


Italienskt bröd
50g jäst
5 dl vatten
salt
1 liter vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
1 dl olja
körsbärstomater
färsk rosmarin
svarta oliver, urkärnade.
flingsalt

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Sätt ner det ljumna vattnet (37 grader), saltet, oljan och mjölet. Rör samman och låt degen bli kladdig. Jäs i ca: 40 min. Sätt i en olja panna, strö över ingridienserna. Strö översaltet och avsluta med att pensla ovan sidan med olja. Sätt in i ugen i 25 minuter på 225 grader.


Inte mitt bröd på bilden, men ungeför så här så brödet ut, dock var mitt grövre!

Veganska vårullar efter högtider och fyrverkerier

Efter all julmat och nyårsmat kände jag idag ett sug efter vårrullar, Kommer ihåg när man var liten och skulle gå på stadens enda Kina restaurang. Den lille Gustaf fick då för första gången smak på kulinarisk mat och så fort man lämnat restaurangen kunde man bara hoppas att nästa besök inte skulle dröja. Vad man tog var redan självklart, en trerätters meny som jag delade med min storasyster. Visst fanns det en barnmeny, men jag kan ärligt talat inte minnas en enda gång jag i min barndom valt något därifrån. Nej redan i låg ålder dissade jag pannkakor och annat strunt, för att istället bekanta mig med vuxenmenyns orientaliska kryddor.

I den inbeställda trerätters middagen serverades det alltid en stor vårrulle till förrätt. Därför fick jag idag en ordentlig flashback till mina vilda dagar som förskolebarn. Receptet är gjort helt på eget smak och tycke.

Skiva grönsakerna i mindre bitar och strimlor. Viktigt att det inte är för stora! Fräs vitkålen, morötterna och löken i olja på medelvärme. Koka samtidigt sojafärsen tillsammans med en buljongtärning. Sätt ner färsen med grönsakerna. Placera sojasåsen, sesamoljan och diverse kryddor i grytan. Smaka av med salt och peppar. Ta fram filodegen, skär en fjärdedel av per ark och använd gärna dubbla lager. Placera en skopa fyllning i degen, rulla sedan ihop den genom att först vika in kortsidorna för att avslutningsvis rulla ihop den.

Fritera den i en frityrmaskin eller i en vanlig panna med någon centimeter olja.
Servera tillsammans med jasminris och sweatchili-sås.

Vårrullar
2 morötter
½ kg vitkål
1 ½ lök
sojasås
kryddor efter egen smak
salt & peppar
sesamolja
1 pkt filodeg


RSS 2.0