McCartneys färdigrätter - nu även i Sverige

Den numera framlidne Linda McCartney släpper ett sortiment färdigrätter efter sin död.  Det började för ett par år sedan med några sojabiffar och nu alltså färdigrätter. Även om jag personligen inte gillar färdigrätter är det kul att det finns vegetariska alternativ på alla håll och kanter. Såg att de hade anlänt till Grönabodéns frysdisk vid Vasaplatsen i Göteborg, hade dock personligen ingen möjlighet att ta med mig några hem för provsmakning. Får vänta till sommaren istället. Det är förövrigt Hälsosport som importerar dessa rätter, alltså innebär det att de snart kommer finnas i de flesta hemköpsbutiker. Om inte, kontakta butikschefen och uppmana till inköp.
Besöker man http://www.lindamccartneyfoods.co.uk/ ser man att succé kan innebära fler rätter.

De fyra första rätterna som importeras på prov är:
Makaroner och Cheddar Gratäng
Aubergine & Zucchini Gryta, tomatsås och två sorters vegetarisk ost.
Lasagne, soja färs med vegetarisk ostsås.
Chili Non Carne, en kryddig chilli med bönor och röd paprika.


Synd att de satt ost i tre av fyra rätter, begränsar ju veganerna. Dock bra att osten innehåller vegetabilisk löpe.

Planering av det gröna London

Efter en månad som inaktiv på bloggen, publicerar jag nu mitt andra inlägg på mindre än 16 timmar. Fyller som ni troligen inte vet arton år om ca: 1 ½ månad och vet redan nu att presenten består av en resa till London i slutet av April. Ska äntligen få dels se en fotbollsmatch med Premier Leugue laget Chelsea FC, men också utforska stadens vegetariska utbud.
Vi kommer bo ganska centralt, men eftersom frukost inte ingår vill jag ha ett tips på ett bra vegetariskt café där man kan inta dagens första mål.

Efter ha läst andra bloggar och några besök på Happycow samt vegandining har jag ändå fått ihop denna lista:
Beatroot 92 Berwick Street, London
http://www.beatroot.org.uk/intro.html

First Out Cafe-Bar
52 St Giles High Street (WC2H 8LH) (at Oxford St & Charing Cross Rd)
http://www.firstoutcafebar.com/page3.htm
Saf Restaurant
152-154 Curtain Road, Shoreditch (EC2A 3AT) (at Old St & Great Eastern St, near Old St tube station) at 6:30-11pm. http://www.safrestaurant.co.uk/restaurant.aspx
Tibits
12-14 Heddon Street (W1B 4DA) (at off Regent Street)
 http://www.tibits.co.uk/e/titbits/lunch/
Red Veg
95 Dean Street, London,
http://www.redveg.com/
Chi Veg Noodle Bar
55 St. Martin's Lane
222 Veggie Vegan Restaurant
222 North End Road West Kensington London
http://www.222veggievegan.com/menu.html

Har ni fler tips eller någon av dessa som ni vill speciellt rekomendera?
Andra saker man kan göra i London? Det enda vi har inplanerat är att besöka Karl Marx´s grav och att gå på Madame för att titta på Oscar Wilde i vax.

Recension av Göteborgs veggoutbud

Efter en månad i Göteborg har jag nu haft tid att prova stadens hela veggoutbud + lite till. Har redan recenserat ett flertalet av restauranger när jag var ner för lite mindre än ett år sedan, men för att ge er en fräsch uppdatering skriver jag om alla.

Kellys
Puben som är alla veganer och vegetarianers våta dröm. I en miljö som annars knappast är veganvänlig, är Kellys en frisk kärring mot strömmen. Söndagar är som ni kanske en klassiker på Kellys, mycket på grund utav 40:- pizzorna. Trots det fashionabla priset brukar jag dock oftast ta veganhamburgaren, otroligt lyxigt med både veganost och tofu. För 79:- känns det väldigt prisvärt. Hann även äta en 40kr-pizza innan månaden var över, med spenat, tofu och vitsås. Det var den överlägset godaste pizza jag ätit och omöjligt dubbelt så prisvärd som burgaren, hur nu det är möjligt. De få kötträtterna på menyn hindrar puben från en solklar femma.
Betyg:  G G G G +

Solrosen
Stället jag glömde besöka förra gången, stod högt upp på listan denna gång. Göteborgs äldsta vegetariska restaurang erbjöd klassisk grön husmanskost, utan smaker som överaskade. Trots det var det gott och priset (75:-) för Rotsaksbiffarna med den råstekta potatisen och timjansåsen var ingenting att snacka om. Det här är stället som jag skulle ta med mormor på för att få henne att gilla den gröna maten. Bra att de alltid har minst en veganrätt på menyn varje dag.
Betyg: G G G +

Govindas
Hare Krishnas restaurang i Majorna har jag varit intresserad att testa länge. Tog därför tillfället i akt och begav mig den andliga serveringen med höga förväntningar. Stället var precis som jag tänkt mig och maten var god, om än lite ljummen. Papadamchipsen samt pakoran (grönsaksbiffar) var klart höjdpunkten. Jag fick betala 69:- för en tallrik med tre olika varmrätter, ris, soppa, ris och vatten, påfyllning ingick om man ville. Inget jag reser till Göteborg enbart för att besöka, men ändå en lite annorlunda upplevelse som jag kan rekommendera att göra.
Betyg: G G G +

Zucchini
Det var andra gången jag besökte det lilla medelhavscafét alldeles brevid järntorget. Buffén står framdukad hela dagen, även om det finns några andra rätter på menyn är det de mest prisvärda allternativet. Salladsbuffén är ställets starkaste kort och där främst vinbladsdolmarna. Varmrätterna däremot är ganska smaklösa och bara någon var vegansk. Alla rätter håller en jämn nivå utan att varken nå toppen eller botten på smakskalan. Priset ligger på 69 kr vid lunchtid och varken prisvärt eller dyrt.
Betyg: G G G +

Andrum
Stället som jag tidigare smått avgudade känns nu ganska beige. Det är gott, inget snack om den saken, men avsaknaden av helvegetabiliska alternativ är under all kritik. Dessutom vill jag se större variation på salladsbuffén, hittils har det vara i princip samma delar vid varje besök. Nämde det i förra recensionen och jag säger det igen, vad gör en tonfisksallad på en vegetarisk restaurang. Mycket negativt, men i stora hela så håller Andrum en god jämn nivå och sprider den vegetariska maten med sitt centrala läge. Skulle tippa på att minst 90% av alla som går dit är inte vegetarianer vilket verkligen är positivt.
Betyg: G G G +

Lai Thai
Hann även med att besöka en icke-vegetarisk matkedja. Jag valde att besöka deras restaurang i Gamlestaden, nära och bra från spårvagnsplatsen. Visste sedan innan att det fanns några vegetariska rätter, men blev ändå positivt förvånad. Veganska vårrullar, Tofugryta, vegansk nudelwook och jordnötsåsen var alla helt vegetabiliska. Dessutom kunde stället erbjuda en fräsch salladsbuffé, perfekt kombination med den annars ganska tunga thaimaten. Sjuttionio kronor för en buffé kan kanske låta safftigt, men då ingick även kaffe och dryck. Plus i kanten för att stället kändes fräscht, hit kommer jag tillbaka fler gånger.
Betyg: G G G G +

Canton House
Efter en hård arbetsdag och som avslutning på en bra första vecka valde jag och min kära syster att styra kosan mot Canton House. Snappade upp tipset från exeptionella Vegangoteborg.se som dessutom snart presenterar sin nya hemsida. En mycket mysig restaurang där nivåskillnaderna i restaurangen gjorde att varje bord kändes orginellt. Krispiga tofukuber med chilismak var det jag tyckte lät bäst. Mycket goda, dock hade det inte skadat att fått lite wookade grönsaker som tillbehör. Inte den billigaste måltiden jag ätit, men helt klart överkomligt. Det enda som hindrar restaurangen från att knipa det näst högsta betyget är utbudet av veganska rätter förhållande till övriga menyn. Plus i kanten för att de frågade om vi ville ha vegansk sojasås, istället för den med fisksauce.
Betyg: G G G +

Sunset Falafel
Hade egentligen siktet inställt på Salwa Falafel Express, men på grund av kö valde jag istället grannen. Jag pratar givetvis om de smått legendariska vagnarna på Kungstorget (bakom saluhallen). För trettio svenska riksdaler fick jag nytillverkad falafel i Lavabröd. Otroligt prisvärt och gott kan man lättast sammanfatta upplevelsen. Även om det var lite små kylligt på parkbänken, värmde den heta såsen upp både kropp och själ. Kanske aningen för mycket kål, men kan i det stora hela inte bli annat än ett toppbetyg.
Betyg: G G G G +

Hagabion restaurang & Café
Sist, men inte minst har jag valt att recensera min egen praktikplats. Eftersom jag trivdes så enormt mycket och att jag var själv med vid tillverkningen av maten kan det dock uppfattas som aningen partiskt. Alla rätter föll mig utan undantag i smaken, att jag sedan fick lära mig en stor del av den är verkligen inte till sin nackdel för den här bloggen. Satte en solklar femma i våras, och med tanke på att Hagabion bara gått framåt kan det inte bli annat än samma betyg om än starkare.  En av få restauranger, vegetariska samt vanliga, som verkligen har fullgoda veganska alternativ. Är ni någon gång i Göteborg blir det nästan straffkommendering om ni inte besöker detta ställe, en grön oas bland höghusen i Linnéstan.
Betyg: G G G G G +


(Bilden är lånad från Vegangoteborg.se)

Pizzatime i finanskrisen

Har varit hemma i snart en vecka, men vilar mest ut mig och slänger på sin höjd ihop några saftiga morotsbiffar när hungern tar ut sin rätt. Dock blev jag idag sugen på hemmagjord pizza och äkta finanskrismanér använde jag vad kylen och skafferiet hade att erbjuda. Recept får ni hitta själv, kommer inte ens ihåg vilket degrecept jag använde mig av, alla är ju veganska trots allt. Mumsigt och gott blev det. Håll ut så ska jag alldelles snart publicera mumsiga recept på CupCakes, Lasagne med vegansk osttäcke, och mycket mer. Bjuder på en bild på min lilla gröna skapelse.

P.s. Har nu testat alla vegetariska restauranger i Göteborg + några till. Kommer en recension inom kort. D.s.


RSS 2.0