18 år och vegansk prinsesstårta


Har varit det i exakt 24 dagar nu, nu kan jag göra allt jag aldrig drömt. Som att köpa cigaretter och andra gifter att röka mig närmare paradiset (där kommer i alla fall jag hamna). Det jag hade sett fram i mot mest var ändå att få göra en vegansk prinsesstårta. Ända sedan jag gjorde min första prinsesstårta sista kvällen på Hagabion har jag längtat till att ha en anledning till bakandet.

Jag gjorde en sockerkaka som tårtbotten, la ett lager hemmagjord hallonsylt, vaniljsås och guld nougat-sås. Sedan grädde och marsipan på toppen. Recept får ni leta upp själva, google är din vän som det så fint heter.
Nästa projekt är att veganisera cremé bruleé nu när syster yster kommer hem, en brännare var förövrigt en av födelsedagspresenterna. Även cupcakes står högt upp på schemat.


Ha det bra och kommentera!

Vegfood Träningsspecial - Ät rätt

Här är en träningsspecial får veganer och vegetarianer som jag satte ihop till Piteå Tidningen. Publicerar det även här så även ni får ta del av det så här på vårkanten.


Att äta rätt när man tränar är viktigt. För att få ut så mycket som möjligt av passet behövs påfyllning av energi både före och efter. Ungefär en till två timmar före träningen är det viktigt att få i dig ett mål med långsamma kolhydrater.
När träningspasset är avslutat är det viktigt att snabbt få i sig energi. Kroppen behöver snabba kolhydrater samt protein för att kunna återhämta sig.
Snabba kolhydrater är någonting som man i vanliga fall ska undvika, men är bra när kroppen snabbt behöver påfyllning av bränsle. Protein behövs för att bygga upp de muskler som belastas under träningen.
Att träna som vegetarian är lite svårare, men absolut inte omöjligt. För att bygga och återhämta musklerna är det viktigt att äta mycket protein. De finns kanske som bekant i kött, men även i sojaprodukter.
Soja innehåller dessutom alla de åtta aminosyrorna som är nödvändiga för att dina muskler ska återhämta sig efter nedbrytningen. Nötter och solrosfrön är också bra proteinkällor för den som tränar och är vegetarian.
Före träningen:
Havregrynsgröt med färsk frukt, nötter och mjölk. Fullkornssmörgås med grönsaker och proteinrikt påläg. Nötter och ekologisk frukt.  Hemmagjord müsli med naturell yoghurt
Direkt efter träningen:
 Direkt efter träning, till exempel banan, russin.  En liten bönsallad.
Lite senare:
 Pastasallad
Pastasallad med tofu och ruccola 4 portioner
100 g pasta
300 g naturell tofu
6 st körsbärstomater
1 st röd lök
2 st champinjoner
50 g ruccolasallad
20 g majs
20 g stora vitabönor
Salladsdressing
1 dl sojamjölk
1 msk sojamjölk
chiliflakes/pulver
salt & peppar
Gör så här:
Skiva löken, svampen och halvera tomaterna. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj sedan pastan i kallt vatten. Gör i ordning marinaden. Skär tofun i små kuber för att sedan sätta samman salladen. Servera tillsammans med färskt bröd.

Ciabattasmörgås med hoummus, helst mörkt bröd men vitt går bra direkt efter träning.

RSS 2.0