Nostalgipasta!

Trots att jag blev vegetarian för ett år sedan har jag på ett omedvetet hela mitt liv levt med ett grön anda i mig. Mina favoriträtter när jag var liten var nämligen: Pannkakor, våfflor, vegetarisk lasange och till sist min absoluta favorit svampsås med pasta.
Älskade denna underbara lilla rätt och främst på sommaren krävde jag den till lunch flera gånger i veckan.
Därför tog jag idag tillfället i akt och åt en rätt som jag tidigare var helt förälskad i.
Gjorde den vegansk och eftersom den går oerhört snabbt att tillaga passar den utmärkt som lunchalternativ när solen gassar.

Svamsås med sojabitar
300 g champinjoner
havregrädde
300 g sojabitar
salt & peppar
japansk soja
pasta eller ris

Gör så här:
Koka pastan i saltat vatten. Följ anvisningarna på förpackningen för sojabitarna. Fräs de skivade champinjonerna i lite mjölkfrittsmör och sätt när sojabitarna. Häll ner havregrädden och lite soja. Salta & peppra. Servera tillsammans med lite pasta/ris och lite ruccola.

Palt - Piteås nationalrätt!

Ska nu visa ett recept på en av mina absoluta favoriträtter, palt. Är från Piteå som ligger i norra norrland och palt är Piteås inofficiella nationalrätt. För de sydläningar som inte vet vad palt är för något kan man säga att det är ungefär som kroppkakor fast mycket godare! Den variant som jag gjorde heter flatpalt och är helt vegansk. Palt är förövrigt perfekt att steka upp dagen efter om det blir något över efter koket, nästan godare så. Tänk på att inte använda färsk potatis, då blir inte resultatet så bra.


Pite-palt

1 kg mandelpotatis eller annan mjölig vinterpotatis

1,5 tsk salt

3 dl kornmjöl

2 dl vetemjöl

mjölkfrittsmör och lingonsylt till servering


Gör så här:

Skala potatisen och riv dem fint (går lättast i matberedare).

Lägg i ett durkslag eller sil och låt potatisen rinna av. 
I en stor bunke blandar du sen paltsmeten av potatien, mjölet och saltet. Låt stå och svälla en stund så blir paltdegen fastare och bättre.

Sätt på en stor kastrull med ca 3 liter vatten och 1,5 msk salt.

Forma degen till 12 runda bullar.

Lägg dem i kokande vatten och låt sjuda eller koka svagt i 45 minuter till en timme.


Veganpizza med "mozzarella"!

Hem till norrbotten följde ,förutom några härliga minnen för livet, lite matvaror från den lilla eko-butiken Goodstore.
En av produkterna var en "mozzarellaost" från Cheezly som var smältbar. Passade därför på i helgen att tillaga en hemmagjord pizza med osten, så här kommer recpet och bild på det. Det bästa med den här pizzadegen är att man kan frysa in den deg som inte går åt. Perfekt eftersom det som oftast drar sig för när man ska göra pizza är ju just  man måste göra degen.

Pizzadeg
3 1/2 dl iskallt vatten
50 g jäst 
2 msk olja
1 msk salt 
10 dl mjöl + extra till utbakning

Gör så här
1. Häll vattnet i en rostfri bunke, tillsätt jäst och oljan. Vispa ihop allt. Tillsätt saltet.
2. Häll i mjölet, knåda eller låt degmaskinen arbeta degen till en jämn degboll.
3. Låt degen jäsa i 1-1 1/2 timme i en stor degbunke.
4. Ta upp degen, dela och forma den till 6 stora bollar à ca 200 g. Lägg upp dem på ett fat och ställ in i kylen med en blöt handduk över och låt stå i minst 5 timmar.

Sedan är det dags för fantasin att flöda. Dekorera med ingredienser som du älskar och gör din pizza godare än den lokala pizzerians motsvarighet. Jag valde att använda en färdig tomatsås, men endast p.g.a av att jag hade en i kylen redan, om man inte har en är det ju lätt att röra ihop en med lite krossade tomater och oregano.

Jag dekorerade min pizza med:
Tomatsås
"Mozzarellaost"
Bananer
Ananas
Spenat
Champinjoner
Lök
Paprika
Oregano
Chilipulver & Curry
Soltorkade tomater
Ruccolasallad


I´m back in Vegoland!

Efter en lång härlig paus från både stress och annat är jag nu tillbaka.
Skulle ju som bekant besöka så många vegetariska restauranger som möjligt och de jag hann med var:

Först skulle jag äta på Restaurang Kokyo på Sveavägen, men dessväre hade de stängt så jag gick åt en vegetarisk sushi och en misosoppa lite längre bort på Sveavägen.
Kommer inte ihåg vad restaurangen hete, men den låg mitt i mot Falafelkungen och bibloteket.
Gott var det och de 85:- jag satsade på en måltid där var det värt.

GGG+ (Bra)

Dag två i Stockholm skulle jag till Gondolen och äta deras vegetariska lunch, men eftersom jag av en händelse stötte på en vegetarisk restaurang vid namn Seymus vegetariska när jag klev av vid södra station så tog jag det.
Åt en Mezetallrik som kostade 70:- och då ingick även vatten och mackor med hoummus på.
GGGG+ (Mycket bra)

Mezetallrik på Seymus vegetariska.

Nu när jag ändå var på söder passade jag på att besöka Goodstore, Södervegg och Chutney.
På Chutney tog jag enbart en juice på flaska så det stället får inget betyg, men nästa tripp till hufvudstaden lovar jag att äta en måltid där.

Vid middagstid var det äntligen dags för att besöka det omryktade Södervegg. Åt dagens sallad som var någonting så smaskigt som Tzaysallad och som det smakade. Var bland det godaste jag smakat och jag hoppas att bilden talar för sig. Betalade 65:- för salladen och då ingick citronvatten och mackor med hoummos på.
GGGGG+ (Världsklass)


Som avslutning på mitt vegetariska tripp till Södermalm gick jag till Goodstore och handlade lite matvaror.
Köpte bland annat en veganmozzarella ost som jag precis gjort pizza på (recept kommer senare)
Goodstore var lite mindre än jag trodde, men de hade allt man kunde tänka sig. Roliga matvaror till överkomliga priser.
Det enda som stoppar Goodstore för att få fem av fem är att det var lite för litet. Hade lokalen varit lika stor som Ekostore i Göteborg hade det varit världsklass, men ändå en riktigt bra butik som ni måste besöka.
GGGG+ (Mycket bra)

Har sedan jag kommit hem tillagat lite recept som snart kommer upp på bloggen, men tills dess:
- Simma lungt!

En två veckor lång bloggpaus!

Imorgon bär det som sagt av till Estocolmo. Har haft lite ont i halsen de senaste dagarna, men det börjar ta sig sa räven samtidigt som han skördade jordgubbarna. Ska först till Stockholm i ett par dagar och sedan vidare mot Göteborg för Rku-läger. Därför blir det från och med ikväll en två veckor lång bloggpaus, men vi kan se fram emot nya fräscha bilder från min resa när jag återkommer. Ska förutom mina restaurangbesök även försöka ta mig till Goodstore och handla lite godsaker.

Här är till exempel den handlingslista jag fått av min syster:

Sojayoghurt - Banan 500g (Eko) 29.00kr

Pålägg - Rostbiffsmak 100g 25.00kr

Fiskpinnar 275g (Eko) 35.00kr

Choklad - Vit 100g (Eko FT) 29.00kr

Påläggskorv - Kalkonsmak 100g 25.00kr

Biff - Bonanza 210g (Eko) 35.00kr

Hårdost - Edamer smältbar 190g 29.00kr

Vad tror ni? Har jag missat något.
Ha en fortsatt riktigt bra sommar och glöm inte att njuta av den härliga sommarvärmen tillsammans med lite Tofuline-glass.

Bis bald, Isabelle!

Här en bild på den veganska jordgubbstårta som min syster gjorde när Mamma fyllde år. Recept kommer senare!


RSS 2.0