Resa: Prag - i vårens och vegetarismens tecken.

Det här håller på bli en reseblogg vilket i och för sig kan vara ganska trevligt. Förra gången var det London, nu Prag. Var i slutet av april som jag och min familj bestämde oss för att styra kosan mot Tjeckiens huvudstad. Hade som vanligt kollat upp vegetariska restauranger, men lite extra denna gång då jag hört att utbudet inte är lika stort som i t.ex. Sverige, England eller Tyskland. Det jag var mest orolig för var inte att hitta vegetarisk mat utan att hitta det när man var hungrig. Som tur var är kommunikationerna i Prag riktigt bra med både tunnelbana och spårvagn vilket gjorde det smidigt att ta sig till de olika ställena. Sedan är staden inte så stor som man kan tro vilket bäddar för promenader väl i stadskärnan. Under våra tre dagar i Prag hann vi äta på totalt tre vegetariska restauranger, en två gånger och på Subway en lunch. Här kommer lite bilder från resan.
Vid vårt hotell La boutique, Praha 5. Rekommenderas varmt!
Stora torget vid Andel där vi bodde. Stort köpcentrum i närheten.
Denna syn möttes vi av många dagar. Tunnelbanan det lättaste sättet att ta sig runt i Prag.
På turistfällan Karlsbron. Med knuten näve funderar jag om världens orättvisor.
Framför vad vi tror var Statyn av "Djurens beskyddare".
En av många suddiga matbilder. Denna från Maitrea alldeles vid Gamla stadens Torg. För 40 svenska kronor fick man en fänkålssoppa, en quesedillas med nachos och kallt vatten. Prisvärt. Systerrestaurang till Clear Head. Mycket fin inredning och trevlig personal.
Betyg: 4 av 5.
Enda besvikelsen enligt mig var Radost Café. En ganska rökig lokal med nytänkande inredning. Maten var okej, men inte i klass med Maitrea och Clear Head. Mellan 60-90 kr låg priserna för huvudrätterna. Jag tog en bönwrap med ris som servitrisen rekommenderade. Tänkte ta en burgare, men när servitrisen rynkade på näsan tänkte jag om. Helt okej om man har slut på alternativ och vill se något annat än centrala Prag.
Betyg: 3 av 5.
Både första och sista kvällen hamnade vi här. Lehka Hlava (Clear Head) imponerade med sin fina inredning (som tyvärr inte gick att få några fina bilder på). Första kvällen hamnade vi ett "Havsrum" och sista i den vanliga restaurangen. Maten var underbar och jag tog Veganska kebabgrönsaksspett med en underbar potatisgratäng och sallad. Mycket prisvärt och trevlig personal. Ligger dessutom mysigt vid en sidogata och ett skruvat stenkast från Karlsbron. Ett måste när man åker till Prag.
Betyg: 5 av 5.

I went to London and I..

När man bor i norr blir det lätt att man utnyttjar läget när man befinner sig längre ner i Sverige. Så blev också fallet när jag under min nuvarande praktik passade på att åka till London över en natt. Siktet var främst inställt på West Ham-Birmingham, fotbollsmatch i engelska Premier League. Dock hade jag även tid att besöka några vegetariska restauranger. Mitt stora mål var att ta mig till Mrs.Marengo som är en mindre bistro till Milreds som ligger på samma gata. Stället är ett inriktat lunchställe med Take Away och några få platser. Som tur drog jag in på stället kring 14-tiden då de flesta redan ätit sin lunch. Beställde in deras bönburgare, med stora potatisklyftor och avakadoröra. Allting var inte veganskt, men mycket. Som tur var deras Cupcakes det, otroligt vackra att titta på, nästan för fina för att man vill äta upp den. Hann i alla fall ta ett kort innan den hamnade i matsäcken.
Passade på att skriva hem som en emigrant från Amerika.


Kolla vilka fina cupcakes, hade svårt att välja.


Den blev det, 1,75 pund att ta med och 2,25 pund att äta där. Gött!

Sen blev det inga fler bilder. Hann även äta en indisk middag precis innan matchen och köpa med mig en sallad på kvällen till hotellet. England har verkligen ett större utbud av vegansk kost i deras matbutiker.

Siciliansk pastagratäng med kusin Grekland

Precis hemkommen från en kort vistelse i London. Matbilder från denna resa kommer upp senare. Postar istället en dundergoda (nu är det ett ord) pastagratängen. Har länge letat efter en god pastagratäng, precis som den som farmor alltid gjorde när man var liten. Dock har jag gett upp mina försök att efterlikna den och går istället nya vägar. Tog helt enkelt saker jag gillar, helt enligt ett barns logik och satte samman. Resultatet? Väldigt bra om ni frågar mig.
Siciliansk pastagratäng med kusin Grekland
400 gram valfri pasta
en förpackning halloumiost
200 gram buffelmozzarella
2 burkar krossade tomater
1 rödlök
150 gram körsbärstomater
en stor zucchini
färsk basilika
valfria kryddor
pesto
Gör så här:
Koka pastan enligt förpackningen. Slå av vattnet och låt pastan kallna. Skär löken och fräs den i lite olja. Sätt även ner zucchinin, skuren i halvmånar. Slå på de krossade tomaterna och låt koka ihop. Sätt lite socker om det blir för syrligt. Rör sedan samman grönsaksblandningen med pastan, samt pesto, halloumi i små kuber och körsbärstomathalvor. Sätt i en form och avsluta med mozzarellan längst upp. In i ugnen på 225 grader och låt den stanna där till tidens evighet eller tills osten blivit gyllenbrun.

Korgmatlagning i "italiensk" tappning

Vi mjukstartar väl då efter en lång bloggpaus med ett recept från korgmatlagningen i skolan. Det hela gick ut på att man fick en korg med olika ingredienser som man sedan skulle röra ihop något av. I min fanns det bland annat Quornfilé, auberginer, mozzarella, krossade tomater, potatis m.m. Resultatet blev en Aubergineinlindad Quornfilé fylld med pesto och mozzarella. Till det en balsamicosås med tomater och en rotfruktsgratäng. Tyvärr fick jag ingen bild på förrätten som blev en blomkålssoppa och efterrätten som blev en Chokladfondant med färska hallon.

Aubergineinlindad Quornfilé fylld med mozzarella
En förpackning quornfiléer
En aubergine
100 g mozzarella
Pesto, tomat eller basilika
Krossade tomater
½ gul lök
Balsamvinäger
Socker, Salt & Peppar
Olivolja

Tillbehör: Rotfruktsgratäng.
Gör så här:
Skär auberginerna i tunna skivor som du sedan steker i en grillpanna så att den får fin färg och blir mer böjbar. Salta och peppra quornfiléerna, fyll dem sedan med mozzarella och pesto. Linda in filéerna med auberginen. Sätt in dem i ugnen på 225 grader i 10-12 minuter eller tills mozzarellan har smält. Tomatsåsen: Finhacka löken och fräs den i olja. Sätt ner de krossade tomaterna och låt koka samman. Sätt ner lite balsamvinäger, salt, peppar och socker. Enkelt och gott, servera tillsammans med lite ruccolasallad och en ärtpesto.

En lång vinters väntan till vår

Efter ett långt blogguppehåll är det meningen att kicka igång igen. Har lite bilder i kameran som gnäller om att få publiceras. Annars väntar Göteborg i en månad om en vecka. Får se om jag kan ta lite bilder och ev. recensera de olika butikernas vegutbud. Ruskigt nyfiken på att se vad ett ställe som "Grönaboden" vid Vasaplatsen har fyllt på med inför våren. Fortfarande inte ordnat bloggdesignen, så om du eller någon i din närhet är bra på sådant får ni gärna hör av er i kommentatorsfältet.

Smörstekta kantareller på en fullkornstoast. Gött i vintermörkret!

Vegansk Stockholm-guide

Sist jag var i Stockholm hann jag beta av några av huvudstadens alla veganvänliga restauranger och caféer. Recensionerna från den gången kan du läsa här: http://vegfood.blogg.se/2008/july/i-m-back-in-vegoland.html. Nu var siktet inställt på Legumés café längs Hornsgatan samt Martins Gröna. Den sistnämda blev en besvikelse när stället hade semesterstängt. Istället knallad jag mot Lao Wai ihopp om att få krubba vietnamesisk tofu, men icke även det stället hade lunchstängt för sommaren. Fick den gången bli en smarrig vegansk meze-tallrik på ett närliggande café.

Legumés Café
Adress: Hornsgatan 80
Pris: 80:- för buffé. Fanns även soppor och smörgåsar på menyn.

På kvällen däremot blev det veggo för hela slanten när kosan bar av till Legumés café som jag inte kan förstå att jag tidigare missat. Ligger perfekt på Hornsgatan och med en anteckningsbok satt jag säkert i två timmar och bara njöt av atmosfären. Maten var också riktigt god. Det var en lite annorlunda beställning där man köpte buffé och man fick peka på vad man ville ha. Givetvis fick man äta obegränsat precis som en vanlig buffé. Lite konstigt känns det att peka, men samtidigt blev ordningen kring maten bra och inte så där kladdig som det kan bli vid buffé. Åttiokronor var exakt så mycket som jag kan betala för en buffétallrik, och eftersom det är samma pris hela dagen känns det mer prisvärt på kvällen. En mumsig medelhavsmåltid som kommer ätas av mig fler gånger.


Restaurang Kokyo
Adress: Sveavägen 105
Meny: Inte helvegansk, men mycket av den sorten.

Nästa ställe som fick äran att ha mig som gäst blev restaurang Kokyo efter Sveavägen. Enkelt att hitta även om man bara är över dagen då det ligger på rimligt avstånd från Centralstationen. Givetvis var det den egengjorda tofun som hade fått min uppmärksamhet. Var en aning skeptisk när jag läst en total sågning av Vegankrubb-bloggen. Men givetvis ska man skapa sig en egen uppfattning och tur var väl det. Beställde in en Kokyo Wok bestående av: Wokade tofu bai-ye med friterad tofu, sojaprotein- kött, shiitake svamp och skogsöronsvamp och färska grönsaker. Måltiden kändes fräsch och trots sina hundrafemkronor prisvärd. Hit kommer jag fler gånger och kan räknas som en billigare variant av Lao wai.


I övrigt:
Till min stora besvikelse var Södervegg nerlagt. Kanske Stockholms bästa fik enligt min mening. Hoppas det kommer tillbaka i framtiden i andra lokaler. Tänkte även besöka Hermitage, Seymus och Chutney, men tiden räckte inte till för det denna gång. Som avslutning på resan åt jag på min förra praktikplats Hermans. En fantasktisk utsikt kryddad med lika god mat. Hade inte vettet hindrat mig hade jag suttit kvar där än. Var godare än godast.

Skärgårdsröra istället för fisk

Surströmmingstider och sannolikheten att man blir hembjuden till någon som bjuder på det förstnämda är ganska stor. Man har då två alternativ. Antingen gör man en helt ny rätt, dock är det varken svårt eller nytänk. Det andra alternativet är att ersätta fisken med något och sedan använda övriga ingredienser som potatis, bröd m.m, som tillbehör. Personligen brukar jag alltid göra en skärgårdsröra som är perfekt att även ha som pålägg.

Ett paket naturell tofu
En liten rödlök
Ett knippe dill
En fänkål
3 dl olja
1,5 dl sojamjölk
citronsaft
citronpeppar
salt & peppar.

Gör så här:
Smula tofun i en bunke. Finhacka löken och fänkålen och sätt ner. Gör i ordning den veganska majonäsen genom att mixa oljan och sojamjölken utan att det kommer in någon luft. Sätt ner citronsaft i både majonäsen så att den bli fluffig, samt i tofuröran. Tillsätt alla ingredienser och samaka av med salt, peppar, dill och citronpeppar. Det bästa är om röran får stå minst en dag så att tofun kan ta till sig ingredienserna.



Tema: Amerikansk "kycklingsallad"

Precis hemkommen från Stockholm, lite recensioner kommer så fort jag får tid. Är dock lite besviken att Martin Gröna var stängt och att Lao Wai bara hade middagservering. Annars är min produktivitet ganska låg sista dagarna på sommarlovet, lovar att komma igång bättre längre fram. Senast jag gjorde något som hamnade på bild var den lilla buffé jag snörde ihop efter ett besök på Willys. Deras "kyllingbitar" är underbara att göra en amerikansk kycklingsallad på. Man gör bara en vegansk majonäs med vitlök samt curry. Sedan tillsätter man skivade grönsaker som paprika, röd lök m.m. och ruccolasallad. Blir väldigt gott. TIll det lite ungsrostad potatis med koriander.


Grilla vegetariskt

Få tillfällen är så starkt förknippade med kött som vid grillning. Dock är det varken billigt eller särskilt miljövänligt. Här kommer istället några enkla tips hur man kan kolgrilla en varm sommarkväll utan att använda sig av animaliska ingredienser. Även om man inte väljer att genomföra hela buffén är det aldrig fel att prova på något nytt.
(Skriven av mig och publicerad i PT 17/7)

Småpotatis med citrontimjan

1 kg färskpotatis
olja
citrontimjan
salt & peppar


Gör så här:
Förkoka potatisen tills den blir mjuk, men inte helt färdigkokt.
Lägg den i en marinad gjord på citrontimjan och olja. Salta och peppra.
Trä på spett och grilla den tills en gyllenbrun yta bildats.


Baba Ganoush (Aubergineröra)

1 aubergine
½ vitlöksklyfta
olja
citronsaft
salt & peppar


Gör så här:
 Sätt ugnen på 250 grader.
Dela auberginen på mitten och lägg den i en form.
Snitta på ovansidan och sätt in i ugnen i 5-10 min eller tills ovansidan är skrynklig.
Skala av yttre skalet och mixa ihop resterande del med citronsaften, vitlöksklyftan, salt och peppar.

Het mangosalsa

250 g frysta mangobitar
½ rödlök
en tesked Sambal Oelek.
koriander
salt & peppar

Gör så här:

Låt mangobitarna tina i rumstemperatur.
Finhacka löken och blanda samman övriga ingredienser.

Övriga saker på buffén:
Couscoussallad med körsbärstomater
Tzatziki
Tzayspett
Marinerade tofubitar
Vegetariska burgare
Grillade champinjoner
Majskolvar
Lantbröd med linfrön

Min kärlek till Tzay

Tzay är det självklara valet för vegetarianer men även för alla gourmeter. Så skriver Ridderheims på sin hemsida angående Tzay. Första gången jag åt det var nog -06 på Konsum Avenyn, trots att jag då var köttätare älskade jag detta magiska substitut. När jag senare blev vegetarian hade det en självklar plats på min mathimmel, en dröm att alltid ha några spett liggandes i frysen. Dess konsistens blandad med en sötma som jag knappt kan definera utan att flumma iväg. Det finns dock två anledningar till att jag inte äter det varje måltid. Det ena är kostnaden. Priset är inte speciellt lågt för en student som mig. Den andra anledningen är att jag är rädd att bli less. Fick för ett tag sedan höra om en tjej vars pappa konsumerade ett paket Tzay-spett i veckan, men blev tillslut så less att han tvärslutade att äta. En konsumtion av 48 paket per år kommer jag nog aldrig komma upp oavsett framtida lön.

Verkar dock inte bara vara jag som upptäckt detta delikata substitut. Min lokala Ica-butik ska alltid ha det i lager, dock är det högre tryck på varan än de tar hem vilket irriterar mig. Vill man inte sälja så mycket som möjligt. De tog hem tjugo förpackningar förra veckan, la själv beslag på två innan de idag var helt slut. I era storstadsöron kanske det inte låter så konstigt, men i ett jägarsamhälle som Piteå är det ovanligt. Kommer förresten snart några fina grillbilder från den artikel jag skrev för Piteå Tidningens räkning. Bland de grillade fanns burgare, marinerad tofu, svampar, majskolvar och givetvis ett och annat Tzay-spett.

Bilden är lånad från Ridderhiems hemsida när jag själv inte hade någon bra bild.

Festivalmat är gott & langos är flott

Vet att uppdateringen är dålig för tillfället, men det kommer vill jag lova. Har en kamera fylld med olika maträtter och tips som bara väntar på att laddas upp här på bloggen. Vilar mest upp mig nu efter en veckas festival i Borlänge. Det vegetariska utbudet var helt otroligt, varenda stånd hade minst ett vegetariskt alternativ. Åt bland annat Samosas, vegetarisk langos, vegburgare, sojafärs burittos m.m. Enda besvikelsen var falafeln på campingen som visserligen var prisvärd (40:-), men varken särskilt varm eller god. Annars var det en bra vecka, som jag gärna kan rekommendera.

Min lokala ICA-butik fick igår in Tzay-spett igen, visserligen bra, men less på att det ska ta två veckor för dem att beställa hem från det man påpekar. Konstigt medtanke på hur populära de är, butiken säljer säkert tio förpackningar i veckan vilket kanske låter lite om man bor i en öppen storstad. Men för att vara i jaktstaden nummer ett är det smått otroligt. Här kommer förresten en bild på den egengjorda langos jag gjorde några dagar innan Peace and love. Recept kommer senare om det är något ni vill ha.


Vegansk bolognese när magen kurrar

Ni  har alla varit i situationen. Magen skriker efter mat och tiden är knapp ingen det dåliga humöret tar över. Man kokar pasta, men måste hitta något som blir klart på 8 minuter. Tidigare slängde jag ihop morotsbiffar med grov senap, men har senaste tiden kännt att jag borde variera mig lite mer. Därför lagar jag numera till en vegansk bolognese. Gör så här. Hacka lök och fräs den i lite olja olja. Smaksätt löken efter smak. t.ex chilipulver, curry, koriander. När löken blivit gyllenbrun, häl då på krossade eller passerade tomater. Låt koka någon minut och smaka av med lite strösocker för att väga upp syrligheten. Häll avslutningsvis på med sojafärs så att den inte blir rinnig. Låt färsen stå och svälla i någon minut. Häll på sojasås och smaka av med lite salt & peppar. En köttig och snabbvariant på en rätt som är både god och billig. Servera med vegansk parmesan och färsk basilika.


Nyhet från AlproSoya: Tofu

Haha, är det äntligen så att Vegfood är först ut med en underbar Vegonyhet? Eller visste ni redan om att det eminenta företaget Alprosoya har börjat sälja Tofu? Det är hursomhelst så att de har gjort det och den finns i två smaker. naturell och örter. Den är ekologisk och kostar kring 20-25:-. Jag upptäckte den när min lilla konsumbutik tog hem den efter vissa påryckningar av den här bloggens ägare. Hade dock inte förväntat mig just den här varianten, utan Kung Markattas. Det här var då en rolig överaskning. Nu måste jag prova den här också, och det ska göras när Syster Yster kommer hem imorgon. Tofugratäng står på menyn. Har sedan bara en tanke i skallen, vars ska jag få tag på Örter-smaken?


P.s. Någon som varit på Peace and Love-festivalen och kan berätta hur det vegetariska utbudet ser ut? Jag har nämligen bokat både festivalbiljett och tåg idag. D.s.

Sen grillpremiär & vegospett

Nu har jag äntligen gjort grillpremiär. Brukar i alla fall kicka igång grillen någongång i maj, men i år dröjde det ända till i början av juni. Snart är det dessutom skolavslutning, tvåan på gymnasiet känns dock som ett mellanår där man bara går och längtar till studenten.

Gustafs smaskiga marinad
soja
olja
curry
citronsaft
cubablandning
sambal oelek
salt & vitlökspeppar

Mina spett bestod av härlig aubergine, zuccini, lök och champinjoner.
Vad brukar ni grilla?

18 år och vegansk prinsesstårta


Har varit det i exakt 24 dagar nu, nu kan jag göra allt jag aldrig drömt. Som att köpa cigaretter och andra gifter att röka mig närmare paradiset (där kommer i alla fall jag hamna). Det jag hade sett fram i mot mest var ändå att få göra en vegansk prinsesstårta. Ända sedan jag gjorde min första prinsesstårta sista kvällen på Hagabion har jag längtat till att ha en anledning till bakandet.

Jag gjorde en sockerkaka som tårtbotten, la ett lager hemmagjord hallonsylt, vaniljsås och guld nougat-sås. Sedan grädde och marsipan på toppen. Recept får ni leta upp själva, google är din vän som det så fint heter.
Nästa projekt är att veganisera cremé bruleé nu när syster yster kommer hem, en brännare var förövrigt en av födelsedagspresenterna. Även cupcakes står högt upp på schemat.


Ha det bra och kommentera!

RSS 2.0