Nyårsmat bland smällare och raketer!

Mitt första år som vegetarian är snart över. Imorgon är det precis ett år sedan jag valde min syster sojakyckling före det animaliska. Det har varit intressant och trevligt, men har även fått motstå vissa motsättningar. Främst för att jag äter vegetariskt, vilket är kontroversiellt om man läser till kock. Har förövrigt halva tiden kvar av min utbildning, klickar jag därför review på livets VHS-spelare så tar det lika länge att komma till skolans första dag, till studenten.

Ska ut på praktik om bara ett par veckor, och den här gången blir det att lysa upp Göteborg med min närvaro. Har en dröm om att få praktisera på en viss restaurang, hoppas det även går bra för deras del.
Som sagt nyårsafton imorgon och då är det äntligen dags att tillaga den nyårssupé som jag funderat på en längre tid.

Förrätt: Toast med tångcaviar, avakado, gräslök och rödlök.
Varmrätt: Örtmarinerade sojafiléer fyllda med pesto, Idaho-potatis, vinbladsdolmar och en vegansk bearnaisesås.
Dessert: Tofuglass med hallonsås och chokladsås gjord på Guld Nougat.
Dryck: Friskt mineralvatten med lingon.

Vad tror ni om den menyn och vad ska ni själva äta på årets sista dag?


Sagan om den gröna julen!

Skrev nyligen om grön mat i Piteå Tidningen och hade tänkt att publicera de recepten även på bloggen. Den här buffén är av olika skäl ovo-vegetarisk, men det går givetvis bra att byta Quornfilén mot sojafilé och ägget mot No Egg-pulver. Aubergine-Zillen är inte självkomponerad, men eftersom alla verkar laga den så är det svårt att ge credd till någon speciell person. Det enda jag ändrat från orginalreceptet är att sätta ner en burk tångkaviar och lite mer senap. Dessutom går det utmärkt att sätta ner lite sojabitar i zillen för att få mer ingredienser med bra konsistens.

Det recept som jag är mest stolt över är Saffranshoummusen. När jag googlar namnet verkar jag vara tämligen ensam med att ha upptäckt hur gott det blir. Valde att inte sätta ner någon Tahina i min hoummus, mycket på grund att jag har lite svårt för sesam.

Förutom dessa rätter kommer även mitt julbord innehålla:

Sojaköttbullar
Tzayspett
Potatissallad
Tångkaviar snittar
Vegansk Tzatsiki
Dolmades
Sallad med saffransbulgur
Pesto på soltorkade tomater
Russinlimpa

Allt kommer vara helveganskt så att min goa vegansyster även kan mumsa på läckerheterna.
Vad ska ni själva äta på julafton?

Avslutningsvis kan jag och nästan måste jag önska er en riktig god jul!

- Om några dagar publicerar jag nyårsmenyn i receptform.


Senapsgriljerad Quornfilé

4 portioner
1 pkt Quorn Filé
1 ägg
4 msk stark grovkornig senap
3 msk ströbröd

Gör så här:

Sätt på ugnen till 225 grader. Vispa samman ägget senapen och ströbrödet.
Pensla det över filéerna och sätt i en form med lite olja i botten. Sätt in den i ugnen i cirka 20 minuter.

Aubergine-Zill
1 Aubergine, skalad och skivad i lagom bitar
2 dl sojagrädde
1-2 tsk vitvinsvinäger
1-2 tsk socker
1 dl olja
2 msk sötsenap
1 msk stark senap
1 burk tångkaviar
Finhackad rödlök
Salt och peppar
Finhackad dill

Gör så här:

 Koka auberginebitarna i lättsaltat vatten i cirka 7 minuter. Vispa ihop sojagrädde, vinäger, och socker. Mot slutet häller du ner oljan i en tunnstråle så att den inte skär sig. Sätt ner löken, senapen, dillen och kaviaren. Sätt samman allt och avsluta med att salta & peppra. Kom ihåg att auberginezillen bara bli godare om den får stå och dra ihop sig några dygn innan servering.

Saffranshoummus
1 pkt Kikärtor
1 kuvert saffran
1-2 vitlöksklyftor (pressade) olivolja
citronsaft
chilipulver
Gör så här:
Mixa samman ingredienserna, sätt ner olja och citronsaft efter smak och konsistens.
Smaka av med salt och peppar

Vegansk potatissallad - bättre än Konsums!

Det där vegansk potatissallad har aldrig varit någon favorit enligt mina smaklökar. Har aldrig fått den där fräscha känslan som jag ofta letar efter vid matlagning. Dock har det blivit ändring på det och på min praktik lärde en av kockarna mig hur man tillagar en potatissallad - godare än matvarubutikernas motsvarighet.

Man börjar med att skala potatisen och skära den i mindre bitar. Koka sedan potatisen i lättsaltat vatten tillsammans med lite gurkmeja eller curry. Allt för den fina färgens skull. När potatisen sedan är klar, sätt den på kylning i kallt vatten. Nu är det dags att ta tag i den allt så viktiga veganska majonäsen. Här är det väldigt speciellt hur man mixar oljan och mjölken. Börja att mixa nerifrån och upp allt efter majonäsen tjocknar. Tillsätt sedan citronsaft så att den fluffar till sig än mer. Done!

Sätt samman potatis, den skivade salladslöken och majonäsen. Krydda rejält med citronpeppar och avslutad sedvanligt med Saltish och pepperish.

Servera tillsammans med t.ex. tofubiffar och en fräsch sallad! Jag älskar oliver, gör ni? Svara gärna nedan. tycker kommentarerna har minskat i takt med att besökarna har ökat.
P.s. behöver hjälp med någon snäll själ som kan göra en snygg banner till bloggen, vore guldvärt! d.s.

Potatissallad
1,5 potatis
gurkmeja
4 stänger salladslök
citronpeppar
5 dl olivolja
2,5 dl sojamjölk (Obs! Går inte bra med havremjölk!)
salt & peppar


Grön debatt & julbord!

Ska imorgon dag ha debatt i skolan! Rollen vi ska gå in i är raka motsatsen vad vi själva står för, därför ska jag lite ironiskt vara för köttätande. Ska dra upp alla tragiska kommentarer som jag annars får höra av jägare och annat skumm.
"Men människan står ju högst på näringskedjan!"
"Varför är djuren gjorda av mat om vi inte ska äta dem?!"
"Det är ju så jävla gött med kött!"

Hoppas jag vinner!


Håller för övrigt också på att förbreda den vegetariska mat som ska publiceras i en viss tidning, kan tyvärr inte säga mer för tillfället men jag lovar hålla er upplysta med mer information framöver.

Väntar förbrilt på att DHL ska hitta en tid som passar de tider jag är hemma så att jag äntligen kan få min ekologiska filt, dock har de bara öppet mellan 8-16, tider jag är i skolan!

Ni vet att jag skrev om att Piteå ska få en helvegetarisk dag en gång i veckan? Nu pågår en debatt om detta på Piteå-Tidningens hemsida, dumma köttisar som tror att sina barn ska svälta bara för att lite vegetariskt en gång i veckan.
Känns dock som vegetarianerna vunnit debatten, inte första gången om man säger så!

Grön revolution i Piteå!

Som vanligt är det ungdomarna och det äldre som får lida när kommunen måste skära ner budgeten. Det är ju givetvis dåligt, speciellt när dessa samhällsgrupper är de som behöver störst ekonomiskt stöd.
I min hemstad Piteå ska det nu besparas 1,5 miljoner kronor på skolmaten, en orimlig summa med tanke på att maten inte är vidare god idag.

Men idag läste jag i Piteå-tidningen att en av åtgärderna för att skära ner budgeten är att servera vegetariskt minst en gång i veckan! Vilken revolution! Det är det här jag velat en längre tid och att den är av ekonomiska skäl de gör detta är mindre viktigt. Det är nämligen det här som behövs för att utveckla den gröna födan och integrera den i samhället.
Nu ska jag berätta en annan kul grej i den gröna vågens frammarsch. Går ju som kanske bekant på Kockskola och igår var det äntligen min tur att servera en vegetarisk varmrätt. Hade gjort en gång tidigare, men då blev det spontant och inte vidare genomtänkt. Den här gången fick jag dock förbereda mig och det som stod på menyn var:

Örtmarinerad Quornfilé fylld med mozzarella,
serveras tillsammans med saffranspotatis, grönsallad och tzatsiki.


Vi hade ungefär 25 gäster och jag räknade med att minst tre skulle ta min rätt. Men ack så fel jag hade!
Det blev dundersuccé och fick sålt alla elva vegetariska, sålde mer än både ankbröstet och hälleflundran.
Dessutom ville fler ta rätten, men tyvärr tog den slut. Detta kanske innebär en vegetariskrätt på menyn oftare!

Ha en riktigt skön grön helg!



           Piteå Kommuns egen symbol!

Vegetarisk cannelloni!

Den här maträtten skapades helt egen improvisation efter jag köpt en förpackning ekologisk cannelloni på Ekostore i Göteborg för 20:-. Min egen komponerade tomatsås är basen i rätten.

Vegetarisk cannelloni
3 stänger blekselleri
1 gul lök
2 burkar krossade tomater
2 paprikor (t.ex röd och gul)
2 morötter
cannellonirör
riven löpefri-ost

Gör så här:
Skiva grönsakerna i mindre bitar och fräs i lite olja. Koka de tillsammans med de krossade tomaterna i ca: 20 min. Salta, peppra och sockra. Mixa tomatsåsen med en mixer så att den blir slät. Fyll rören med tomatsåsen, lägg i en form och sätt sedan resterande sås över rören. Avsluta med att riva lite ost över, tänk på att ta en löpefri-ost.
Servera tillsammans med en kall sås och lite sallad.

Test av produkt: Broccoli-järpar Green n´ Lean!

Försöker så ofta det går även prova lite halvfabrikat på den veganska marknaden, dels för att de produkterna ska kunna finnas kvar även i fortsättning och att det är kul. Den senaste produkten jag testat var Green n´ Leans Broccoli-järpar som är helt vegetabiliska.

Broccoli-järpar
Pris: 29.50:- på Ica
Smak: 3 av 5
Utseende: 4 av 5
Prisnivå: 3 av 5
Matigt: 3 av 5

Betyg:  3 av 5!
Kommentar: Med en tydlig smak av broccoli och oliv skapar järparna en behaglig resa bland smaklökarna. Denna produkt är till skillnad mot Hälsans kök och Quornprodukter helt veganskt vilket givetvis är positivt. Priset känns överkomligt och dessa järpar är perfekta att steka när man är stressad.

Broccoli-järpar med tomatsås
1 pkt järpar
bandspagetti
tomatsås
blekselleri
lök
chili
salt & peppar

Gör så här:
Fräs järparna tillsammans med resterande ingredienser. Glöm inte att hacka löken och skiva bleksellerin. Koka bandspagetti och ät.
 

Gammaldags husmankost i veganskt format!

Bjöd mormor på middag nydligen, hon har precis opererat sig så det gäller att vara extra snäll.
Precis som många andra äldre människor tycker min mormor om husmanskost vilket är förståligt eftersom de är uppväxta på den. Gjorde därför hemmagjorda veganska sojabullar med brunsås på sojagrädde och mandelpotatis.
Mormor kunde inte förstå att det inte var något animaliskt i den mat hon just ätit, tog till och med två gånger vilket hon inte brukar göra annars. Dessa köttbullar är inspirerade av Nina på Vegania.net, träffade henne på min praktik på Hermans där hon jobbar som kock. Även om jag gjort om en del är det hon som ska ha cred för idén.

Surfar gärna in på hennes receptsida: http://www.vegania.net

Sojabullar med brunsås och potatis
300g sojabitar
1 lök
timjan
enbär
vetemjöl eller ströbröd
salt och peppar
sojagrädde
soja
vetemjöl + smör

Gör så här:
Koka sojabitarna enligt förpackningen. Fräs löken tillsammans med timjan och krossa ner lite torkade enbär.
Mixa bitarna med fräset i en matberedare och salta & peppra.
Såsen: Sätt ner lite smör i en kastrull och sätt sedan ner lika delar mjöl. Slå ner grädden och vispa tills det blir tjockt. Sätt ner soja, salt och peppar. Smaka av med lite timjan.
Servera tillsammans med mandelpotatis och rårörda lingon eller lingonsylt.

Passar perfekt att använda köttbullarna som en del på julbordet!

RSS 2.0