Palt - Piteås nationalrätt!
Pite-palt
1 kg mandelpotatis eller annan mjölig vinterpotatis
1,5 tsk salt
3 dl kornmjöl
2 dl vetemjöl
mjölkfrittsmör och lingonsylt till servering
Gör så här:
Skala potatisen och riv dem fint (går lättast i matberedare).
Lägg i ett durkslag eller sil och låt potatisen rinna av.
I en stor bunke blandar du sen paltsmeten av potatien, mjölet och saltet. Låt stå och svälla en stund så blir paltdegen fastare och bättre.
Sätt på en stor kastrull med ca 3 liter vatten och 1,5 msk salt.
Forma degen till 12 runda bullar.
Lägg dem i kokande vatten och låt sjuda eller koka svagt i 45 minuter till en timme.
Jag och några vänner har faktiskt paltfester då och då, senast i förrgår, då vi lagar enorma mängder flatpalt och frossar så länge vi orkar... Senast använde vi 5 kilo potatis, och det allra mesta lyckades vi trycka i oss. Dock har jag aldrig lyckats uppnå paltkoma av nån anledning, jag äter massor men blir aldrig riktigt övermätt.
"Paltfest, paltfest, hela dan.." :D
Ah, palt, min palt. Det är fest när vi får det i skolan. Då brukar de vara så fiffiga att de fyller dem med sojafärs. Nu i sommar är jag nere i småland, så det vore på sin plats att pröva veganska kroppkakor. Vi får se vad som dyker upp på bloggen...
Lät intressant med sojafärs. Brukar färsen vara kryddad på något speciellt sätt? Ska absolut prova sätta in lite sojafärs nästa gång det vankas paltkok.