Vegansk Stockholm-guide

Sist jag var i Stockholm hann jag beta av några av huvudstadens alla veganvänliga restauranger och caféer. Recensionerna från den gången kan du läsa här: http://vegfood.blogg.se/2008/july/i-m-back-in-vegoland.html. Nu var siktet inställt på Legumés café längs Hornsgatan samt Martins Gröna. Den sistnämda blev en besvikelse när stället hade semesterstängt. Istället knallad jag mot Lao Wai ihopp om att få krubba vietnamesisk tofu, men icke även det stället hade lunchstängt för sommaren. Fick den gången bli en smarrig vegansk meze-tallrik på ett närliggande café.

Legumés Café
Adress: Hornsgatan 80
Pris: 80:- för buffé. Fanns även soppor och smörgåsar på menyn.

På kvällen däremot blev det veggo för hela slanten när kosan bar av till Legumés café som jag inte kan förstå att jag tidigare missat. Ligger perfekt på Hornsgatan och med en anteckningsbok satt jag säkert i två timmar och bara njöt av atmosfären. Maten var också riktigt god. Det var en lite annorlunda beställning där man köpte buffé och man fick peka på vad man ville ha. Givetvis fick man äta obegränsat precis som en vanlig buffé. Lite konstigt känns det att peka, men samtidigt blev ordningen kring maten bra och inte så där kladdig som det kan bli vid buffé. Åttiokronor var exakt så mycket som jag kan betala för en buffétallrik, och eftersom det är samma pris hela dagen känns det mer prisvärt på kvällen. En mumsig medelhavsmåltid som kommer ätas av mig fler gånger.


Restaurang Kokyo
Adress: Sveavägen 105
Meny: Inte helvegansk, men mycket av den sorten.

Nästa ställe som fick äran att ha mig som gäst blev restaurang Kokyo efter Sveavägen. Enkelt att hitta även om man bara är över dagen då det ligger på rimligt avstånd från Centralstationen. Givetvis var det den egengjorda tofun som hade fått min uppmärksamhet. Var en aning skeptisk när jag läst en total sågning av Vegankrubb-bloggen. Men givetvis ska man skapa sig en egen uppfattning och tur var väl det. Beställde in en Kokyo Wok bestående av: Wokade tofu bai-ye med friterad tofu, sojaprotein- kött, shiitake svamp och skogsöronsvamp och färska grönsaker. Måltiden kändes fräsch och trots sina hundrafemkronor prisvärd. Hit kommer jag fler gånger och kan räknas som en billigare variant av Lao wai.


I övrigt:
Till min stora besvikelse var Södervegg nerlagt. Kanske Stockholms bästa fik enligt min mening. Hoppas det kommer tillbaka i framtiden i andra lokaler. Tänkte även besöka Hermitage, Seymus och Chutney, men tiden räckte inte till för det denna gång. Som avslutning på resan åt jag på min förra praktikplats Hermans. En fantasktisk utsikt kryddad med lika god mat. Hade inte vettet hindrat mig hade jag suttit kvar där än. Var godare än godast.

Skärgårdsröra istället för fisk

Surströmmingstider och sannolikheten att man blir hembjuden till någon som bjuder på det förstnämda är ganska stor. Man har då två alternativ. Antingen gör man en helt ny rätt, dock är det varken svårt eller nytänk. Det andra alternativet är att ersätta fisken med något och sedan använda övriga ingredienser som potatis, bröd m.m, som tillbehör. Personligen brukar jag alltid göra en skärgårdsröra som är perfekt att även ha som pålägg.

Ett paket naturell tofu
En liten rödlök
Ett knippe dill
En fänkål
3 dl olja
1,5 dl sojamjölk
citronsaft
citronpeppar
salt & peppar.

Gör så här:
Smula tofun i en bunke. Finhacka löken och fänkålen och sätt ner. Gör i ordning den veganska majonäsen genom att mixa oljan och sojamjölken utan att det kommer in någon luft. Sätt ner citronsaft i både majonäsen så att den bli fluffig, samt i tofuröran. Tillsätt alla ingredienser och samaka av med salt, peppar, dill och citronpeppar. Det bästa är om röran får stå minst en dag så att tofun kan ta till sig ingredienserna.Tema: Amerikansk "kycklingsallad"

Precis hemkommen från Stockholm, lite recensioner kommer så fort jag får tid. Är dock lite besviken att Martin Gröna var stängt och att Lao Wai bara hade middagservering. Annars är min produktivitet ganska låg sista dagarna på sommarlovet, lovar att komma igång bättre längre fram. Senast jag gjorde något som hamnade på bild var den lilla buffé jag snörde ihop efter ett besök på Willys. Deras "kyllingbitar" är underbara att göra en amerikansk kycklingsallad på. Man gör bara en vegansk majonäs med vitlök samt curry. Sedan tillsätter man skivade grönsaker som paprika, röd lök m.m. och ruccolasallad. Blir väldigt gott. TIll det lite ungsrostad potatis med koriander.


RSS 2.0