Grilla vegetariskt

Få tillfällen är så starkt förknippade med kött som vid grillning. Dock är det varken billigt eller särskilt miljövänligt. Här kommer istället några enkla tips hur man kan kolgrilla en varm sommarkväll utan att använda sig av animaliska ingredienser. Även om man inte väljer att genomföra hela buffén är det aldrig fel att prova på något nytt.
(Skriven av mig och publicerad i PT 17/7)

Småpotatis med citrontimjan

1 kg färskpotatis
olja
citrontimjan
salt & peppar


Gör så här:
Förkoka potatisen tills den blir mjuk, men inte helt färdigkokt.
Lägg den i en marinad gjord på citrontimjan och olja. Salta och peppra.
Trä på spett och grilla den tills en gyllenbrun yta bildats.


Baba Ganoush (Aubergineröra)

1 aubergine
½ vitlöksklyfta
olja
citronsaft
salt & peppar


Gör så här:
 Sätt ugnen på 250 grader.
Dela auberginen på mitten och lägg den i en form.
Snitta på ovansidan och sätt in i ugnen i 5-10 min eller tills ovansidan är skrynklig.
Skala av yttre skalet och mixa ihop resterande del med citronsaften, vitlöksklyftan, salt och peppar.

Het mangosalsa

250 g frysta mangobitar
½ rödlök
en tesked Sambal Oelek.
koriander
salt & peppar

Gör så här:

Låt mangobitarna tina i rumstemperatur.
Finhacka löken och blanda samman övriga ingredienser.

Övriga saker på buffén:
Couscoussallad med körsbärstomater
Tzatziki
Tzayspett
Marinerade tofubitar
Vegetariska burgare
Grillade champinjoner
Majskolvar
Lantbröd med linfrön

Min kärlek till Tzay

Tzay är det självklara valet för vegetarianer men även för alla gourmeter. Så skriver Ridderheims på sin hemsida angående Tzay. Första gången jag åt det var nog -06 på Konsum Avenyn, trots att jag då var köttätare älskade jag detta magiska substitut. När jag senare blev vegetarian hade det en självklar plats på min mathimmel, en dröm att alltid ha några spett liggandes i frysen. Dess konsistens blandad med en sötma som jag knappt kan definera utan att flumma iväg. Det finns dock två anledningar till att jag inte äter det varje måltid. Det ena är kostnaden. Priset är inte speciellt lågt för en student som mig. Den andra anledningen är att jag är rädd att bli less. Fick för ett tag sedan höra om en tjej vars pappa konsumerade ett paket Tzay-spett i veckan, men blev tillslut så less att han tvärslutade att äta. En konsumtion av 48 paket per år kommer jag nog aldrig komma upp oavsett framtida lön.

Verkar dock inte bara vara jag som upptäckt detta delikata substitut. Min lokala Ica-butik ska alltid ha det i lager, dock är det högre tryck på varan än de tar hem vilket irriterar mig. Vill man inte sälja så mycket som möjligt. De tog hem tjugo förpackningar förra veckan, la själv beslag på två innan de idag var helt slut. I era storstadsöron kanske det inte låter så konstigt, men i ett jägarsamhälle som Piteå är det ovanligt. Kommer förresten snart några fina grillbilder från den artikel jag skrev för Piteå Tidningens räkning. Bland de grillade fanns burgare, marinerad tofu, svampar, majskolvar och givetvis ett och annat Tzay-spett.

Bilden är lånad från Ridderhiems hemsida när jag själv inte hade någon bra bild.

Festivalmat är gott & langos är flott

Vet att uppdateringen är dålig för tillfället, men det kommer vill jag lova. Har en kamera fylld med olika maträtter och tips som bara väntar på att laddas upp här på bloggen. Vilar mest upp mig nu efter en veckas festival i Borlänge. Det vegetariska utbudet var helt otroligt, varenda stånd hade minst ett vegetariskt alternativ. Åt bland annat Samosas, vegetarisk langos, vegburgare, sojafärs burittos m.m. Enda besvikelsen var falafeln på campingen som visserligen var prisvärd (40:-), men varken särskilt varm eller god. Annars var det en bra vecka, som jag gärna kan rekommendera.

Min lokala ICA-butik fick igår in Tzay-spett igen, visserligen bra, men less på att det ska ta två veckor för dem att beställa hem från det man påpekar. Konstigt medtanke på hur populära de är, butiken säljer säkert tio förpackningar i veckan vilket kanske låter lite om man bor i en öppen storstad. Men för att vara i jaktstaden nummer ett är det smått otroligt. Här kommer förresten en bild på den egengjorda langos jag gjorde några dagar innan Peace and love. Recept kommer senare om det är något ni vill ha.


RSS 2.0