En Stockholms-resa i sikte!

Far på onsdag ner till huvfudstaden (Stockholm) och ska vara där i 4 dagar.
Under dessa 4 dagar hade jag tänkt att i alla fall hinna med ett besök på Goodstore och se en fotbollsmatch (Djurgården - Elfsborg). Skulle ju givetvis sedan vilja äta gott under min korta vistelse i Stockholm och har därför här fått tips på ett par bra vegetariska restuaranger eller restauranger med bra vegan/vegetarian utbud.

Organic green Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Martins gröna Regeringsgatan 91
111 39 Stockholm

Hermans Gröna Fjällgatan 23 A
116 28 Stockholm

Restaurang Kokyo Sveavägen 105

Södervegg Katarina Bangata 27
116 39 Stockholm


Är det någon restaurang jag glömt?
Och är det någon av dessa som ni anser inte håller måttet?
Ni får gärna tipsa om restauranger så nära drottningatan som möjligt eftersom,
om jag känner mig rätt, det är där jag kommer hålla till mesta delen av tiden.

 


Västan-osten!

Är som kanske bekant lakto-ovo vegetarian, men försöker dock äta så mycket veganskt som möjligt.
Vissa vegetarianer äter ju ost utan att tänka att de oftast innehåller löpe som är kalvmage.
Jag tillhör dock inte den skaran som gör det, utan håller mig till de löpefria ostarna som t.ex. Västan.
Och just västan är den ost som jag tidigare i veckan gjorde ett inköp på och nu har jag testat den.

Test: Västan ost 10%
Om vi börjar rent prismässigt så är inte västan dyrare än de ostarna med löpe i och jag betalade 50:- för min 500g ost, alltså ca: 100:-/kg. Tycker det är ett helt klart överkomligt pris, utan helt klart prisvärt. Fetthalten i västan ligger på 10% vilket är riktigt lågt ostmässigt. Det finns ett nyckelhål-symbol på förpackning, den symbolen visar att osten innehåller högst 17% fett. Därför skulle västan kunna höja fetthalten med 7% och ändå vara en av de nyttigaste ostarna, men varför höja när den ändå så god.

Jo, för god tyckte jag att den var. Riktigt god kan jag till och med sträcka mig till. En mild smak sprudlar i mina smaklökar när jag tar den första smakprovet. Konsistensen är dock det enda negativa eftersom jag tycker att den är lite plastig, men det är ingenting man tänker på när man har den på smörgåsen. Jag personligen tycker den passar allra bäst att använda på pizzan eller till en macka i ett smörgåsjärn.
Frågan jag ställer mig är dock varför inte fler ostar är löpefria nu när det bevisligen inte drar ner smaken.

Betyg:
GGGG+
(Mycket god)

Här ser ni hur en smörgås gjord i ett smörgåsjärn

Sagan om Kirunafestivalen och den nya mp3-spelaren!

När jag läser veganska och vegetariska bloggar brukar jag mest ogilla de inlägg som inte är recept, men även de måste ju få finnas annars är det snarare en kokbok-blogg än en vegetabilisk blogg.

Har precis laddat över den sista låten på min nya mp3-spelare som jag köpte idag. Ska iväg på Kirunafestivalen tidigt imorgonbitti och fick panik när min mp3-spelare gick sönder klockan 17 idag. Var bara att slänga sig på mopeden och köpa sig en ny, för 6,30 h till Kiruna utan musik skulle jag inte klara av.

Min matsäck består av:
2 bananer
en klase vindruvor
1 stor baugette med grönsaker och tångcaviar
1 festis

Kollade upp lite hur det vegetariska utbudet kommer att se ut på Kirunafestivalen, men fick bara upp en enda meny från ett ställe som hete Boliden och de hade inte något vegetariskt. Aja, det lär lösa sig på plats.

Till sist:
Gjorde min tredje veganska smörgåstårta på mindre än en vecka idag. Den blev, om jag får säga det själv, den godaste hittils. Det jag gjorde var att halvera satsen tartex från en tub till en halv och att jag satte ner lite hackad rödlök i tartexröran. I övrigt var recpetet intakt, tog lite bilder på skapelesen och kanske slänger upp de lite längre fram.

Trevlig helg!
 


Lyxig fullkornssmörgås!

Det bästa med att göra smörgåstårta förutom att det är så gott, att kunna slänga ihop lyxiga smörgåsar av det som blivit över när tårtan är färdigdekorerad. Den här macka på bilden åt jag på midsommaraftonsmorgon tillsammans med ett glas färskpressad juice. Ibland är det skönt att bara njuta.

Trots att det inte behövs något speciellt recept till den här "rätten" lägger jag upp en enkel beskrivning ändå:

Lyxig fullkornssmörgås
Fullkornssmörgås
Avakado
Gurka
Tomat
Tångcaviar
Dill
Babyspenat

Gör så här:
Sätt ingredienserna på smörgåsen. Ät och njut!


Vegansk pastasås!

Som jag kanske nämt är mitt syster som är vegan hemma i sommar så därför är alla rätter jag gör veganska, och som ni kanske förstår även denna rätt som kommer här.

Vegansk pastasås
100 g soja-bitar
1 rödlök
1 stor röd paprika
1 gul paprika
7 champinjoner
1 pkt havregrädde
4 portioner äggfri tagliatelle
citron
sambal olek
babyspenat

Gör så här:
Koka soja-bitarna efter anvisning på paketet. Börja koka tagliatellen i lätt saltat vatten. Fräs den hackade paprikan och löken på medelvärme till de mjuknat. Sätt sedan ner champinjonerna och soja-bitarna. Slå på havregrädden och sätt ner lite rivet citronskal och citronsaft. Smaka av med sambal olek och salta & peppra.

Smaklig måltid!


Vegansk smörgåstårta!


Björn på vegankrubb.se hade rätt, givetvis var det vegansk smörgåstårta som stod på menyn när jag firade midsommar. Vissa delar av receptet är inte så specificerat eftersom jag tycker att smörgåstårtor är en perfekt tillfälle att endast använda det man själv tycker om i rätt mängd. Hade även citron på tårtan, glömde lägga på den innan jag tog bilden. Detta var första gången jag gjorde en vegansk smörgåstårta, men min mamma har sagt att hon vill ha en sådan här tårta när hon fyller år. Så jag har redan börjat fundera hur jag kan förbättra den.

Vegansk smörgåstårta
1 pkt jättefranska pågen
1 flaska spray-soyagrädde
1 tub tartex
saltgurka
dill
½ gurka
2 tomater
1 burk tångcaviar
1 citron
babyspenat
ruccola
5 champinjoner
färsk dill
1 avakado

Gör så här:
Ta bort kanterna på bröden. Rör ihop tartex,grädden och saltgurkorna. Sätt den på bröden, jag satte nio bröd som botten och gjorde totalt tre lager, använde alltså 27 bröd. Sedan lät jag tårtan stå över natten, den blir mycket saftigare då.
Satte sedan lite mera soyagrädde på toppen så att grönsakerna skulle fästa.
Dekorera någon timme innan servering.
Låt estetiska hjärnhalva arbeta, det finns inga gränser när man dekorerar en smörgåstårta.

Hoppas det smakar!

Gissa min midsommarmat!

Kom precis hem efter en nästan en timme lång handling på Coop inklusive resa, inte bara jag som var ute i sista minuten.
Handlade detta:
*Tångcaviar
*Tartex
*Formfranska
*Soyagrädde
*Citron
*Gurka
*Dill
*Saltgurka
*Champinjoner
*Babyspenat
*Ruccolasallad
*Tomater
*Avakado

Vad tror ni jag  vegetarian med en syster som är vegan ska tillaga av detta?

Förresten såg jag att handlarna passar på att ta betalt så här dagen före midsommar:
45:- litern såg jag minsann att de skulle ha för jordgubbarna. Trots det hutlösa priset slogs folk som galningar för att få de sista kartongerna jordgubbar.


Tofubiffar med smak av Lördag!

Hade en förpackning Tofu i kylen som jag igår passade på att tillaga. Gjorde tofubiffar med sprisat mos och en vegansk bearnaisesås.

Tofubiffar
1 pkt tofu
mjöl
vatten
salt & peppar
kryddor (t.ex. timjan, curry, chili)

Gör så här:
Mosa tofun med en gaffel, sätt sedan när dina favorit kryddor och rör om. Sätt ner mjöl och vatten, försök hitta en bra konsistens. Stek och avsluta med att salta och peppra

Veganskt mos
1 kg potatis
havregrädde
mjölkfritt smör
muskot
salt & peppar
 
Gör så här:
Skala och koka potatisen till den är mjuk. Mosa potatisen och tillsätt grädden, smöret, muskoten.
Smaka av med salt och peppar. Spritsa i en form och sätt in i ugnen på 225 grader till topparna fått färg.
Sätt även in en tomat tillsammans med potatisen, blir kanongott.

Enkel vegansk bearnaisesås
1 pkt havregrädde
mjölkfritt smör
mjöl
dragon
sambal olek
chilipeppar
curry

Gör så här:
Gör en botten redning (smör+mjöl). Lika mycket mjöl som smör. Sätt sedan ner grädden och låt det koka upp. Krydda sedan med t.ex. dragon för att få bearnaisesåskaraktär på den.
Smaka av med Salt & peppar.

Smaklig måltid!


Vegansk Flygande Jacob!

Måndagar är ju aldrig roliga så därför valde jag att muntra upp mig med en av mina favorit maträtter.

Vegansk Flygande Jacob
100g sojastrimlor
2,5 dl havregrädde
2 msk chilisås
curry
2 st bananer
50g jordnötter
ris
Gör så här:
Sätt igång riset, det ska ju koka i 20 minuter. Koka strimlorna enligt instruktionerna på förpackningen. Stek strimlorna och tillsätt sedan havregrädden, chilisåsen, curryn och salt & peppar. Servera tillsammans med skivad banan, jordnötter och ris.


Chilibönfräs i Pitabröd!

Söndag och ledighet. Skönt med lite ledighet så här i sommarjobbandet, passade därför på att göra något som går snabbt att röra ihop och är riktigt gott!

Chilibönfräs
1 burk kidneybönor i chilisås
1 grönpaprika
1 gul lök
½ spansk chilifrukt
1 liten burk majs.
koriander
curry
spiskummin
salt & peppar
olja
Gör så här:
Hacka löken. paprikan och chilifrukten. Fräs den tills löken börjat bli glansig, sätt då ner kryddorna. Rör ner chilibönorna och majsen. Låt puttra i ca: 5 min.
Ät tillsammans med pitabröd,sallad och valfri sås.

Smaklig måltid!


Låtsas-vegetarianer gör mig upprörd!

Det finns vegetarianer, veganer och blandkostare.
Är man vegetarian äter man inget kött som kommer från djuren, men man kan äta animaliska produkter som t.ex. mjölk och ägg. Om man går ett steg längre och utesluter alla animaliska produkter, då kan man titulera sig vegan.
Äter man allt som rör sig, lyser eller låter låter, då är man blandkostare.

Det var väl inte så svårt?
Nej, men det verkar vara det för vissa. Har nämligen den senaste tiden stött på ett flertalet låtsas-vegetarianer. De kallar sig för vegetarianer, men tycker det ändå är okej att äta fisk och kyckling. Så kycklingarna och fiskarna de inte djur? Alla får för mig äta vad de vill, när de vill, hur de vill. Det är upp till var och en att bestämma om man vill stoppa död varelse sin kropp, ditt liv är ditt liv ingen annans. Men att äta kyckling och fisk, och ändå tro att man kalla sig vegetarian är helt absurt.

Varför känner jag en sådan ilska mot detta då? Jo, eftersom det finns ett par rötägg som går runt och sprider att man kan äta kyckling och fisk om man är vegetarian så förstör det för oss riktiga veggisar. När jag var på restaurang senast t.ex. så hittade jag ingen vegetarisk rätt på menyn, utan frågade kyparen om de hade något vegetariskt. Då svarade kyparen att minsann hade fisk och att de var det vegetarianerna som kom och hälsade på brukade äta.

Ett annat exempel var i våras när jag som går Kockskola skulle ha en skolrestaurangen öppen för privatpersoner och dagen i ära skulle det komma en vegetarian (trodde jag). Jag fick i uppgift att tillaga något vegetariskt och sagt och gjort kokade jag ihop en glasnudelsallad med sojafärs till förrätt och Limemarinerade Quornfilér med ungsrostade grönsaker. Men icke sa nicke, när gästen kom visade det sig att den filuren kunde äta fisk och valde laxfilén istället.

Det är bra om man äter mycket grönt och lite dött djur, men man kan inte kalla sig vegetarian för det.

Tofuline - Ibland är det skönt att jäsa!

Är som kanske bekant lakto-ovo vegetarian inte vegan, dock försöker jag i så stor utsträckning det bara går välja vegetabiliska produkter. Det enda som hindrar mig från att bli vegan är att jag läser Hotell och Restaurang på gymnasiet och det är nog svårt att vara vegetarian.

De senaste veganska produkterna jag provat är Tofulines strutglass och färskost. Bjöd två av mina bästa vänner på en strutglass var utan att säga att de var helt fria från mejeriprodukter och berättade det först efter de ätit upp sin glass. Ni skulle ha sett deras syn när de insåg att även mjölkfriglass kan vara ruskig god.

Färskosten använde jag på en fullkornsmacka från Pågen och dekorerade även med lite sallad,gurka och tomat.
Otroligt gott, har verkligen saknat färskost efter jag insett att det innehåller löpe.

Ikväll ska jag och fira min kusin som fyller sju år och medans de andra ska äta kött ska jag nog äta en pastasallad med tofu. Bild på den senare.
image9

RSS 2.0