Garam masala-tofu med höstens skörd!

Bland det roligaste jag vet är att gå in i en Thai-shop och hitta alla roliga ingredienser som de kan erbjuda vegetarianer och veganer. En produkt som jag på mitt senaste besök hittade var marinerad tofu i bitar på burk. Betalde 15:- för burken alltså mindre en Kung Markattas tofublock och bestämde mig för att använda höstens skörd av rotfrukter.

Tofu med rotfrukter
En burk tofubitar eller tofublock
3 skedar garam masala
morötter
potatis
broccoli
palsternacka
aijvar relish
Kryddor (t.ex. oregano, chiliflakes etc)
Gör så här:
Ugnstek grönsakerna tillsammans med varlfria kryddor på 225 grader tills du anser att de är färdiga.
Skär tofun i mindre bitar och fräs den tillsammans med garam masala. Servera maträtten tillsammans med aijvar relish och en fullkornsbröd.

Vegansk Jambalaya!

Den här rätten har jag varit sugen att prova sen jag första gången hörde talas om den. Har aldrig sett den i nån vegetarisk eller vegansk version imporviserade jag mycket själv. Visste ni förresten att Jambalaya är en rätt från Nordamerika? Det låter inte vidare amerikanskt/kanadensiskt så jag fortsätter leva efter att tro att det är en rätt från Jamaica, även om jag nu vet att det inte är så.

Hittade hemma i skafferiet en krydda som hete Jambalayakrydda och passade givetvis helt perfekt, om ni inte hittar den kan ni ju kombinera ihop en egen av vad den innehåller.
Gjorde tyvärr misstaget att servera den här rätten i djuptallrik, därför blev bilden på rätten inge bra och ni får istället njuta av en bild som jag själv snickrat ihop i Paint!:)

Vegansk Jambalaya
Fyra portioner ris (t.ex. jasmin)
1 grön paprika
300 g champinjoner
1 gul lök
8 ringar ananas
Jambalayakrydda (innehåller: cayenne, salt, peppar, chili och curry)
Chilisås
200 g veggo "kycklingbitar"
salt & peppar.
kokosflan
Gör så här:
Koka riset enligt anvisningar på förpackningen.Hacka och skär grönsakerna. Använd hälften av ananasen i grytan och hälften att dekorera med. Fräs paprikan, löken, svampen, veggobitarna och ananasen på medelvärme. Sätt ner riset i grönsaksfräset och krydda med sås och kryddor. Servera tillsammans med ananas och kokosflan.

Tips: Sojaprodukter i mångfald!


I en tid då produktplaceringar i bloggarna är snarare en regel än ett undantag, är det kanske konstigt att göra reklam för någonting som jag inte har någon kontakt med. Med ett paket med sojaprodukter tycker jag är för bra för att hålla er ovetande. Det är en kartong från företaget Bonaviva som innehåller:

4 x 200g Färs (ger 800g färdig vara)
4 x 100g Strimlor (ger 400g färdig vara)
4 x 150g Grytbitar (ger 600g färdig vara)
4 x 100g Medaljonger (ger 400g färdig vara)
4 x 100g Schnitzlar (ger 400g färdig vara)


Alltså fyra paket torkade varianter av varje sort. Priset är 550:- och då ingår frakt.
Tycker det är ett prisvärt alternativ till veganer som inte kan äta Quorn.
Min förra kartong räckte i en hel vinter och passar vi som inte bor i någon av storstäderna, perfekt!
Länk: http://www.bonaviva.se/order.asp

Paketet innehåller allt på bilden gånger fyra!


Lasagne Broccoliani

En av mina absoluta favorit vegankokböcker är Vego paradiso. Förutom att den gav mig fakta och inspiration till ett helt föredrag i skolan så har den också ett flertalet smariga recept. Ett av mina favoritrecept i den här boken är Lasagne Broccoliani. För finns det något bättre än att slänga ihop en lasagne? Det är billigt, gott och går snabbt att göra! Det är dessutom perfekt att frysa in och sedan ta fram när man är trött, sliten och hungrig.
Lasange Broccoliani
1 pkt fryst broccoli
2 gula lökar
3–4 msk olja
6 morötter 1 burk tomatkross
2–3 msk tomatpuré
1 msk basilika
1 msk timjan
1 tsk muskot
12 körsbärstomater
3 vitlöksklyftor
1 msk salt
1 tsk svartpeppar
1 pkt lasagneplattor
5 dl sojamjölk
mjöl
mjölkfritt margarin
röd pesto av soltorkade tomater

Gör så här:

Sätt ugnen på 250°. Tina och skär broccolin i småbitar. Hacka löken. Fräs löken i oljan tills den blir guldgul. Riv morötterna grovt. Blanda i morötter, broccoli och tomatkross. Gör en bottenredning med lika mycket mjöl som margarin. Sätt ner sojamjölken och låt koka upp. Sätt ner den röda peston och salta & peppra.
Blanda béchamelsåsen med , tomatpuré och kryddor. Häll så pass mycket sås i en ugnsfast form att den precis täcker botten. Lägg i ett lager lasagneplattor, sedan ett lager grönsakssås. Avsluta med att hälla över ett par deciliter béchamelsås. Gör ett nytt lager med lasagneplattor, grönsakssås och béchamelsås. Avsluta med ett lager lasagneplattor,sås och körsbärstomathalvor. Gratinera i ugn 50 minuter. Servera gärna tillsammans med ruccola och en vinegrett.
Smaklig måltid!

 

Exlusiva burgare på menyn!

En vegansk burgare som jag har älskat från första tuggan är Hälsosport Veggoburgare. Men eftersom butikerna som säljer dessa burgare (hemköp och willys) är få i Norrbotten, får man passa på när man åker till Luleå där Willys finns på två ställen. Därför ska jag nu ta tillfället i akt och recensera veggos burgare.

Veggo Hälsosport burgare 56g/st
Första gången jag åt den här burgaren var på O'learys och jag var då tvungen att fråga personalen om det verkligen var den vegetariska burgaren som jag fått. Smaken är lättrökig och tillskillnad mot t.ex. Max vegburgare ett bättre substitut. Förutom att den här är godare än Maxs vegburgare är den bättre också eftersom den är vegansk, någonting som greenburgaren inte är p.g.a. den innehåller mjölk. Har mailat Max och krävt att de tar in denna burgare, gör det ni också så kanske det händer någonting och Max äntligen kan få ett veganskt alternativ på menyn. Den här burgaren är perfekt att bjuda några vänner på så här på sensommaren, kanske ett försök att få över fler köttisar till den gröna sidan.

Betyg: GGGG+


Vegansk kladdkaka med soyagrädde!

Var ju som kanske bekant ner till den kungliga huvudstaden för ett par veckor sedan och passade då på att besöka den underbara lilla butiken Goodstore. En av varorna som jag då inhandlade var No egg-pulver som ersätter ägg. En kaka som jag vet att min kära syster saknat som vegan är kladdkaka och de tidigare kakorna jag provat göra har inte blivit så där härligt kladdiga som bara en kladdkaka kan bli. Men den kladdkaka som jag gjorde idag smakade precis lika gott som en med lakto-ovo ingredienser. Mitt råd till er är att antingen köpa No egg-pulver i Goodstores vanliga butik eller i deras webshop. Ni bara måste prova den!

Vegansk kladdkaka
3 matskedar no egg-pulver
6 matskedar vatten
125 g mjölkfrittsmör
3 dl socker
2,5 dl vetemjöl
1 tesked vaniljsocker
3 matskedar kakao
Gör så här:
Smält smöret. Blanda no egg-pulvret med vattnet och mixa poröst med socker. Sätt ner resten av ingredienserna. Grädda i ugnen i 10-15 minuter 225 grader. Servera tillsammans med soya-grädde!


Bönburgare med hemmagjort vegan-mos!

När jag gör någonting och misslyckas med det första gången är jag skapt så att jag måste prova det igen till det blir bra. En maträtt som förföjlt mig en längre tid är en Bönburgare som jag första gången gjorde just när jag blivit vegetarian. Burgarna har dock på något sätt aldrig blivit helt perfekta - fram till idag!
Har modifiera receptet lite mellan gångerna och det här är det slutliga resultatet:

Bönburgare
1 gul lök
1 röd paprika
färskdill
1 burk kidneybönor
1 burk kikärtor
4 kokade potatisar
chiliflakes
salt & peppar
Vetemjöl & ströbröd
Gör så här:
Hacka löken och skär paprika i mindre bitar. Fräs i några minuter på mellan värme tills löken börjat mjukna och sätt när lite färsk dill. Mixa lök och paprikafräset, de kokade potatisarna, bönorna och kryddorna. Häll ner ströbröd och vetemjöl efter behov för att binda ihop burgarna. Sätt en klick bönsmet i en panna på medelvärme, använd en sked till att forma burgarna.
Servera tillsammans med veganmos, grönsaker och Kavlis fettfria hamburger dressing som är vegansk!
Smaklig måltid!


Värmeslag och Tzay-pastsallad!

Var varmt som i en bastu igår och sådana dagar är orken för långkok inte på topp. Därav slängde jag ihop en av mina favoriträtter: Pastasallad. Det bästa med pastasallader är att man kan använda vad man än har i kylen och är en perfekt restrensare.
Igår blev det en pastasallad med tzay.

Tzay-pastasallad
Tzaykött
Vattenmelon
Svarta bönor
Kall fullkornspasta
Soltorkade tomater
Avakado
Tomat
Ruccola och babyspenat
Vinegrett

Inget recept egentligen men ack så gott!

RSS 2.0